Programın Amacı
Bir yöneticinin hem özel hem de çalışma hayatında daha verimli, mutlu, üretken olabilmesi için mesleki bilgi becerisinin yanında sahip olması gereken iletişim kurabilme, koçluk, başkalarına liderlik edebilme, harekete geçirebilme, hırslandırma, güçlendirme, ilham verme vb. yetkinlikleri geliştirme/kazandırmayı amaçlamaktadır.
Program Süreci
PROGRAM AŞAMALARI
Değerlendirme Merkezi Uygulamaları (Lider Geliştirme Program Öncesi Kişilerin Güçlü ve Gelişime Açık Noktalarının Belirlenmesi)
LGP katılımcılarının, yetkinlik ve kişilik özelliklerine dayanan değerlendirme metodolojisi kapsamında liderlik potansiyellerinin bireysel ve kurum bütününde ölçümlenmesini içeren bir aktiviteler bütünüdür.
360 Derece Değerlendirme Anketi
Katılımcılara, yetkinliklere ve eğitim programı içeriklerine paralel olarak 360 Derece Değerlendirme Anketi hazırlanmaktadır. Bu anket ile katılımcıların mevcut durumları 360 Derece Yöntemi ile değerlendirilir.
360 derece değerlendirme anketi, uzmanlarınca hazırlanarak,
Survey üzerinden e-mail olarak katılımcılara ve 360 derece değerlendiricilerine (Kendisi / Üst / Ast / Yatay / İç Müşteri) gönderilir.
360 Derece Değerlendirme Anketi, Eğitim ve Gelişim Programı Öncesinde mevcut durumu ve akabinde mevcut gelişimi gözlemleyebilmek için, iki farklı (program öncesi ve program sonrası) zamanda uygulanır.
Mentorluk Geribildirimi
Katılımcıların bireysel gelişim ve mevcut durumlarına ilişkin geribildirimin yapılacağı, gelişimlerinin pratik uygulamalara yönlendirildiği mentorluk ve geri bildirim görüşmeleri mentor tarafından katılımcılar ile bire bir olarak gerçekleştirilir. Mentorluk görüşmeleri katılımcıların gelişimlerini izleyebilme, arttırma açısından oldukça önem teşkil etmektedir.
Mentorluk ve Geribildirim görüşmeleri, 360 Derece ön test sonrası, program devam ederken ve 360 Derece son test sonrası olmak üzere üç farklı zamanda gerçekleşmektedir.
Değerlendirme Merkezi ve 360 Derece Ön Test ve süresince elde edilen veriler kapsamında katılımcıya mevcut durumuna ilişkin geri bildirim yapıldığı görüşmedir. Bu görüşme kapsamında kişinin mevcut durumu dikkate alınarak katılımcıya ilişkin ‘Bireysel Gelişim Planı’ hazırlanacaktır.
Program devam ederken gelişim durumuna ilişkin geribildirimin yapılacağı görüşmelerdir.
360 Derece Son Test sonrası ve kişinin program süresince gelişim durumuna ilişkin geribildirimin yapılacağı görüşmelerdir.
Program Başı Raporlaması
Raporlarda katılımcının mevcut durumu ve katılımcının program dahilinde yapılan Değerlendirme Merkezi Uygulama sonuçları hakkında bilgiler verilmekte ve katılımcıya ilişkin genel görüşün yer aldığı konular raporlanmaktadır.
Bireysel raporlamalarda yer alan başlıkların listesi aşağıda yer almaktadır.
Her bir katılımcı için mevcut durumlarına ilişkin bilgilendirmelerini içeren bireysel raporlama hazırlanır.
Eğitim Programında Yer Alan Modül Başlıkları
Ödev ve Okuma Aktiviteleri
360 Derece Değerlendirme Anketi ve Değerlendirme Merkezi Uygulamaları esnasında kişide çıkan gelişim noktalarına yönelik, eğitimlere destek olacak ödev ve okuma aktiviteleri verilir.
Nihai Raporlama
Bu bilgilendirmeler ve raporların hazırlanmasındaki amaç, Kurum İK yetkililerinin yöneticilerin kişisel gelişimlerini yakından ayrıntılı bir şekilde takip edebilmelerini sağlamaktır.
Bilgilendirmelerde yöneticinin program dahilindeki mevcut durumu, eğitim performansları, 360 derece uygulama sonuçları, bireysel gelişim planında sergilediği performans ve katılımcıya ilişkin genel görüşün yer aldığı konular raporlanır.